Antikorruption i praktiken

Korruption, infiltration och otillbörlig påverkan

Föreläsare

  • Louise Brown

    Director, finansiell brottsprevention
    Advisense AB

Kurstillfällen

Kursbeskrivning

Korruption, infiltration och otillbörlig påverkan ökar i Sverige och har blivit ett prioriterat ämne, inte bara kopplat till ekonomisk och organiserad brottslighet utan även till ESG (Environmental, Social, and Governance). Kursen syftar till att ge deltagarna verktyg för att arbeta systematiskt och mätbart med antikorruption i både privata och offentliga verksamheter.

Kursen går igenom begrepp, lagar och regelverk, samt aktuella modus och rättsfall i Sverige. Fokus ligger dock på praktisk tillämpning och övergripande styrning genom ledningssystem (governance). Detta inkluderar riskbedömning, due diligence, rapportering, visselblåsning, samt identifiering av vanliga utmaningar och framgångsfaktorer för ett effektivt och systematiskt antikorruptionsarbete.

Varför en kurs i antikorruption?

Den aktuella utvecklingen i Sverige visar att korruptionen ökar, ofta beskriven i termer av otillbörlig påverkan eller infiltration och är ofta en möjliggörare för annan brottslighet. Enligt Europol använder sig 60% av den organiserade brottsligheten av korruption för att bedriva kriminell verksamhet, vilket sträcker sig från upphandling till rekrytering, genom hela näringslivet och offentlig sektor.

Samtidigt finns det, eller kommer snart att finnas, lagkrav gällande affärsetik, såsom hållbarhetsrapportering (CSRD/ESRS) och tredjepartsrisk (CSDDD), som kräver att verksamheter redovisar hur de hanterar olika processer, inklusive antikorruption.

Att arbeta förebyggande och säkerställa ett effektivt skydd mot olika risker för korruption i en verksamhet är svårt. Detta beror på utmaningar med att definiera vad som faktiskt är korruption, identifiera möjliga risker, samt vad ett ledningssystem mot mutor och korruption ska innehålla, hur det kan mätas samt vilka resultat det ger. 

Syftet med kursen är att ge en aktuell bild av korruptionsrisker samt att tillhandahålla verktyg och bästa praxis för att utveckla ett systematiskt och reviderbart ledningssystem mot mutor och korruption. Kursen strävar också efter att sätta detta i ett sammanhang av annan ekonomisk brottslighet och integrera det i ett bredare risk- och ESG-arbete.

Ur kursen

  • Aktuell riskmiljö, modus och rättsfall
  • Kopplingen korruption, ekonomisk och organiserad brottslighet samt ESG
  • Best practice och ledningssystem: väsentliga processer och rutiner
  • Att vinna gehör och skapa internt ägarskap för antikorruption
  • KPI:er och mätetal

Kursfakta

Målgrupp

Kursen vänder sig till funktioner inom compliance, internrevision, hållbarhet, men också upphandling och leverantörshantering, risk management, ekonomi och HR.

Kursprogram

09.00Registering och frukost
09.30Inledning
10.45Fika
11.00Fortsättning
12.30Lunch
13.30Fortsättning
14.45Fika
15.00Fortsättning
16.30Kursen avslutas

Allmän information

Kursen följer de krav som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning. Läs mer om Meritmarkeringar här.

Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.

Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.

Bokningsregler

Se våra bokningsregler här

Tips på relaterade kurser

Bevisning i brottmål

Bevisning i brottmål

Grundlig genomgång av bevisvärderingen i brottmål och tillämpliga metoder

17 dec 2024
Funckens gränd 1, Stockholm
Information & anmälan
Compliance – ett stöd för att värna förtroendet för en verksamhet

Compliance – ett stöd för att värna förtroendet för en verksamhet

  • Nyhet

Allt en jurist behöver veta om compliance och regelefterlevnad

04 dec 2024
Funckens gränd 1, Stockholm
Information & anmälan
Från varning till uppsägning

Från varning till uppsägning

  • Nyhet

Hantera arbetsrättsliga situationer relaterade till misskötsamhet

18 nov 2024
Funckens gränd 1, Stockholm
Information & anmälan