Myndighetssamverkan – teori och praktik

I takt med att förväntningarna på myndigheternas samverkan ökar, både från regeringen och allmänheten, är det viktigt att förstå de rättsliga ramarna som påverkar denna samverkan. Denna kurs erbjuder insikter i de juridiska aspekterna av myndighetssamverkan och ger praktiska verktyg för att säkerställa en rättssäker och effektiv samarbetsmiljö

Föreläsare

Kurstillfällen

Inte schemalagd

Kursbeskrivning

Förväntningarna på att myndigheter ska samverka ökar, både från regeringen och från enskilda och företag. Myndigheter samverkar också i stor omfattning. Det kan gälla gemensamma utvecklingsprojekt, gemensamma IT-tjänster och ärendehandläggning över myndighetsgränserna. Skälen till samverkan är ofta att förbättra effektivitet och service. Samtidigt som samverkan på många sätt underlättar för myndigheterna, medför det juridiska utmaningar och risker.  Den här kursen ger kunskap om de rättsliga förutsättningarna för myndighetssamverkan och ger praktiska redskap för att utforma myndighetssamverkan på ett juridiskt hållbart sätt.

Trots att myndighetssamverkan är så vanligt är de rättsliga förutsättningarna inte så tydliga. Myndighetssamverkan berör flera olika regelverk och juridiken kan både stödja och hindra samverkan. Det är inte alltid som de olika regelverken drar åt samma håll eller stämmer överens. Myndigheternas ansvar för handläggning, beslut och informationshantering riskerar att bli otydligt. Även när regeringen föreskriver att myndigheter ska samverka förväntas de lösa många rättsliga frågor själva.

Med goda förutsättningar och tydliga former kan samverkan bidra till en effektivare verksamhet med högre kvalitet. Om de rättsliga förutsättningarna är oklara eller otillräckligt utredda kan samverkan innebära risker både för myndigheterna och för enskilda. Det är därför viktigt att myndighetssamverkan vilar på en solid rättslig grund. När de rättsliga förutsättningarna är otydliga behöver juristen ha redskap för att hantera osäkerheten och tydliggöra risker.

I kursen berörs de viktigaste rättsfrågorna som rör statliga myndigheters samverkan. Kursen orienterar om de rättsfrågor som man behöver känna till och hantera vid myndighetssamverkan. Kursen redogör för de rättsliga risker och verksamhetsrisker som finns vid samverkan. Fokus är på praktiska verktyg för att åstadkomma en rättssäker myndighetssamverkan genom avtal och överenskommelser.

Ur kursen

Centrala rättsfrågor som aktualiseras vid myndighetssamverkan

Rättsliga risker vid myndighetssamverkan

Rättsliga möjligheter vid myndighetssamverkan

Verktyg för myndighetssamverkan

  • Få kunskap om de olika regelverk som aktualiseras vid myndigheters samverkan
  • Få kunskap om centrala rättsfrågor som aktualiseras vid myndighetssamverkan
  • Få förmåga att lösa rättsliga problem som är förenade med myndighetssamverkan
  • Få kunskap om konkreta rättsliga verktyg som stödjer samverkan
  • Få förståelse för olika professioners syn på samverkan och bättre förutsättningar för dialog mellan professioner.

Kursfakta

Målgrupp

Jurister, verksamhetsutvecklare och andra yrkesgrupper inom den offentliga sektorn som arbetar med eller påverkas av samverkan.

Kursprogram

09.00Registering och frukost
09.30Inledning
10.45Fika
11.00Fortsättning
12.30Lunch
13.30Fortsättning
14.45Fika
15.00Fortsättning
16.30Kursen avslutas

Fler kurser som kan vara av intresse

Tips på relaterade kurser

E-förvaltningens juridik 1

E-förvaltningens juridik 1

  • Nyhet

Rättslig reglering och praktiskt arbete: få en överblick över centrala rättsområden och säkerställ kvaliteten på verksamhetens pågående digitaliseringsarbete och e-förvaltning

Inte schemalagd
Information & anmälan
E-förvaltningens juridik 2

E-förvaltningens juridik 2

  • Nyhet

Nyheter och fördjupning i praktiskt juridiskt arbete: fördjupa och uppdatera dina kunskaper om den senaste rättsutvecklingen inom juridiken för e-förvaltning

Inte schemalagd
Information & anmälan