EU:s nya AI-förordning
Webbinarium: Hur påverkas olika typer av verksamheter inom privat och offentlig sektor av den nya AI-förordningen?
Föreläsare
-
Christina Wikström
Advokat & Managing Partner
Wikström & Partners Advokatbyrå ABAnton Karlsson
Biträdande Jurist
Wikström & Partners Advokatbyrå AB
Kurstillfällen
Inte schemalagdKursbeskrivning
Artificiell intelligens (AI) har aldrig varit mer aktuellt, och utvecklingen sker i mycket snabb takt. Olika AI-baserade lösningar och tjänster slår igenom med full kraft i många delar av vårt samhälle, samtidigt som en ny EU-förordning om AI trädde i kraft under sommaren 2024. Vad passar då inte bättre än ett halvdags-webbinarium om den nya AI-förordningen?
AI-förordningen anses utgöra världens första heltäckande ramverk för reglering av AI. EU-kommissionen publicerade redan i april 2021 ett första förslag till en förordning på EU-nivå avseende AI. Förslaget har sedan dess varit under beredning inom EU:s institutioner, och antogs slutligen under våren 2024. Förordningen trädde i kraft den 1 augusti 2024, vilket markerade startpunkt för den klocka som tickar innan AI-förordningens bestämmelser ska börja tillämpas. De första bestämmelserna börjar tillämpas den 2 februari 2025.
Vilka nya rättsregler innehåller egentligen AI-förordningen och vad innebär de för både utveckling och användning av olika AI-system? Hur påverkas olika typer av verksamheter inom privat och offentlig sektor?
Kursen inleds med en introduktion till AI och dess centrala begrepp. Därefter gör vi en djupdykning i AI-förordningen med avstamp i dess bakgrund och syfte, för att sedan gå igenom regleringar och vilken betydelse dessa får i praktiken. Vi kommer även beröraregelverket AI Liability Directive. Webbinariet avslutas med en praktisk genomgång om hur organisationer bäst förbereder sig inför att AI-förordningen börjar tillämpas.
Ur kursen
- Introduktion till AI och några centrala begrepp
- AI-förordningens struktur och definitioner
- Vilka skyldigheter innebär AI-förordningen för leverantörer och tillhandahållare av AI-system och AI-modeller för allmänna ändamål
- Sanktioner, tillsyn och tidslinje
- AI-förordningens påverkan på olika typer av verksamhet
- Introduktion till AI Liability Directive
- Praktisk genomgång av förberedelser inför att AI-förordningen börjar tillämpas
Kursfakta
Målgrupp
Kursen vänder sig till praktiserande jurister inom privat och offentlig sektor eller på advokatbyrå, men även upphandlare, utvecklare, inköpare samt andra personer som arbetar med digital innovation och utveckling som stöter på frågor om AI i sin vardag och vill fördjupa sin kunskap om de rättsliga regelverken.
Kursprogram
13.00 | Kursen startar |
14.45 | Paus |
15.00 | Fortsättning |
16.00 | Kursen avslutas |
Allmän information
Kursen följer de krav som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning. Läs mer om Meritmarkeringar här.
Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.
Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.
Bokningsregler
Tips på relaterade kurser
Dataskyddslagstiftningen
Nyheter, rättslig fördjupning och specifika tillämpningar av GDPR samt en fördjupad analys av dataskyddslagstiftningen