Amerikansk politik och juridik- i ljuset av presidentvalet

Andreas Utterström och Fredrik Bergman Evans ger i denna valupptakt fördjupad kunskap och vidare inblick i alla relevanta juridiska aspekter av valet samt förståelse för det amerikanska rättssystemet

Föreläsare

Kurstillfällen

Kursbeskrivning

I november avgörs det amerikanska presidentvalet. Kommer den erfarne men ålderstigne Joe Biden att få förnyat förtroende eller kommer den kontroversielle Donald Trump efter fyra års uppehåll att återvända till posten? Som världens mest inflytelserika ekonomi är valutgången av stor global betydelse, och under tiden fram till valdagen kommer medier över hela världen att intensivt bevaka processen och dess utgång. 

För att kunna navigera i det politiska landskapet har det alltid varit viktigt att även ha viss förståelse för det amerikanska rättssystemet. Utformningen av valkretsar och utnämningen av partikandidater är två exempel på lagstadgade processer som skiljer sig från det svenska systemet. I 2024 års val kommer både civil- och processrättsliga regler dessutom spela
en avgörande roll givet Trumps juridiska utmaningar.  

Under ledning av f.d. journalisten och USA-experten Andreas Utterström får du under denna valupptakt fördjupad kunskap och vidare inblick i alla relevanta juridiska och politiska aspekter av valet.  De juridiska aspekterna – och hur dessa ska förstås från ett svenskt perspektiv – belyses särskilt av Fredrik Bergman Evans, som är expert i konstitutionell rätt och chef för Centrum för rättvisa.

Föreläsningen sker under en halvdag och behandlar bland annat: 

De övergripande skillnaderna mellan det svenska och amerikanska rättssystemet när det gäller exempelvis åtalsprövning, bevisföring och förhandlingsprocesser. 
 
Juridikens nära koppling till politiken genom att både domare och vissa åklagare är folkvalda- och vilka konsekvenser detta får, inte minst ur ett ideologiskt perspektiv. 
 
Åtalen mot Donald Trump- vilka är egentligen åtalspunkterna och vad är status? Bryr sig väljarna överhuvudtaget och vad blir konsekvenserna av att den före detta presidenten konstant försöker sänka förtroendet för rättssystemet? Kan, i värsta fall,
en president styra ett land från fängelset?

Ur kursen

  • De övergripande skillnaderna mellan det svenska och amerikanska rättssystemet när det gäller exempelvis åtalsprövning, bevisföring och förhandlingsprocesser.
  • Juridikens nära koppling till politiken genom att både domare och vissa åklagare är folkvalda- och vilka konsekvenser detta får, inte minst ur ett ideologiskt perspektiv.
  • Åtalen mot Donald Trump- vilka är egentligen åtalspunkterna och vad är status? Bryr sig väljarna överhuvudtaget och vad blir konsekvenserna av att den före detta presidenten konstant försöker sänka förtroendet för rättssystemet? Kan, i värsta fall, en president styra ett land från fängelset?

Kursfakta

Målgrupp

Riktar sig till advokater, bitr. jurister, jurister, journalister och mediefolk som bevakar det amerikanska presidentvalet och behöver en djupare förståelse för de juridiska och politiska frågor som är relevanta för deras rapportering samt alla med allmänt intresse för amerikansk politik och juridik som vill förstå de komplexa aspekterna av det amerikanska presidentvalet och dess implikationer

Kursprogram

16.00Kursen startar
17.30Break ~ 15 min
19.00Kursen avslutas

Allmän information

Kursen följer de krav som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning. Läs mer om Meritmarkeringar här.

Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.

Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.

Bokningsregler

Se våra bokningsregler här

Tips på relaterade kurser

Retorik för jurister

Retorik för jurister

  • Nyhet

Hur gör jag för att öka mitt genomslag? Retorik, tal och agerande för jurister

11 nov 2024
Funckens gränd 1, Stockholm
Information & anmälan
Att bemöta rättshaveristiskt beteende

Att bemöta rättshaveristiskt beteende

  • Webbinarium

Webbinarium: Hur beteendet yttrar sig, vad som kan orsaka det samt redskap för att hantera agerandet

09 sep 2024
09 dec 2024
10 mar 2025
16 sep 2025
Funckens gränd 1, Stockholm
Information & anmälan
Klarspråk – så funkar det

Klarspråk – så funkar det

Praktisk metod att skriva enkelt, begripligt och effektivt

07 nov 2024
Funckens gränd 1, Stockholm
07 maj 2025
Funckens gränd 1, Stockholm
Information & anmälan