Amerikansk politik och juridik- i ljuset av presidentvalet
Andreas Utterström och Fredrik Bergman Evans ger i denna valupptakt fördjupad kunskap och vidare inblick i alla relevanta juridiska aspekter av valet samt förståelse för det amerikanska rättssystemet
Föreläsare
-
Andreas Utterström
Kommunikationskonsult
Marczak Utterström CommunicationsFredrik Bergman Evans
Chef och jurist
Centrum för rättvisa
Kurstillfällen
Inte schemalagdKursbeskrivning
I november avgörs det amerikanska presidentvalet. Är Kamala Harris på väg att bli USA:s första kvinnliga president eller kommer den kontroversielle Donald Trump att återvända till Vita huset, trots åtal om olaglig valpåverkan? Som världens mest inflytelserika ekonomi är valutgången av stor global betydelse, och under tiden fram till valdagen kommer medier över hela världen att intensivt bevaka processen och dess ovissa utgång.
För att kunna navigera i det politiska landskapet har det alltid varit viktigt att även ha viss förståelse för det amerikanska rättssystemet. Utformningen av valkretsar och utnämningen av partikandidater är två exempel på lagstadgade processer som skiljer sig från det svenska systemet. I 2024 års val kommer både civil- och processrättsliga regler dessutom spela
en avgörande roll givet Trumps juridiska utmaningar.
Under ledning av f.d. journalisten och USA-experten Andreas Utterström får du under denna valupptakt fördjupad kunskap och vidare inblick i alla relevanta juridiska och politiska aspekter av valet. De juridiska aspekterna – och hur dessa ska förstås från ett svenskt perspektiv – belyses särskilt av Fredrik Bergman Evans, som är expert i konstitutionell rätt och chef för Centrum för rättvisa.
Föreläsningen sker under en halvdag och behandlar bland annat:
De övergripande skillnaderna mellan det svenska och amerikanska rättssystemet när det gäller exempelvis åtalsprövning, bevisföring och förhandlingsprocesser.
Juridikens nära koppling till politiken genom att både domare och vissa åklagare är folkvalda- och vilka konsekvenser detta får, inte minst ur ett ideologiskt perspektiv.
Åtalen mot Donald Trump- vilka är egentligen åtalspunkterna och vad är status? Bryr sig väljarna överhuvudtaget och vad blir konsekvenserna av att den före detta presidenten konstant försöker sänka förtroendet för rättssystemet? Kan, i värsta fall,
en president styra ett land från fängelset?
Ur kursen
- De övergripande skillnaderna mellan det svenska och amerikanska rättssystemet när det gäller exempelvis åtalsprövning, bevisföring och förhandlingsprocesser.
- Juridikens nära koppling till politiken genom att både domare och vissa åklagare är folkvalda- och vilka konsekvenser detta får, inte minst ur ett ideologiskt perspektiv.
- Åtalen mot Donald Trump- vilka är egentligen åtalspunkterna och vad är status? Bryr sig väljarna överhuvudtaget och vad blir konsekvenserna av att den före detta presidenten konstant försöker sänka förtroendet för rättssystemet? Kan, i värsta fall, en president styra ett land från fängelset?
Kursfakta
Målgrupp
Riktar sig till advokater, bitr. jurister, jurister, journalister och mediefolk som bevakar det amerikanska presidentvalet och behöver en djupare förståelse för de juridiska och politiska frågor som är relevanta för deras rapportering samt alla med allmänt intresse för amerikansk politik och juridik som vill förstå de komplexa aspekterna av det amerikanska presidentvalet och dess implikationer
Kursprogram
16.00 | Kursen startar |
17.30 | Break ~ 15 min |
19.00 | Kursen avslutas |
Allmän information
Kursen följer de krav som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning. Läs mer om Meritmarkeringar här.
Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.
Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.
Bokningsregler
Tips på relaterade kurser
Retorik för jurister
- Nyhet
Hur gör jag för att öka mitt genomslag? Retorik, tal och agerande för jurister
Att bemöta rättshaveristiskt beteende
- Webbinarium
Webbinarium: Hur beteendet yttrar sig, vad som kan orsaka det samt redskap för att hantera agerandet
Klarspråk – så funkar det
Praktisk metod att skriva enkelt, begripligt och effektivt